IJsland in het kort

De hoogtepunten van het zuiden
IJsland is geologisch zeer actief. Het jonge, door vulkanisme gevormde landschap wordt meteen ook weer verweerd door water en ijs. Reis enkele dagen door dit dynamische land en bezoek de geologische hoogtepunten van IJsland.

Wat en waar
IJsland bevindt zich op de plaats waar Europa en Noord-Amerika uit elkaar drijven. De bewegingen van deze twee platen zorgen ervoor dat de aardkorst opensplijt en hete magma opwelt vanuit de diepte. IJsland is één van de weinige plaatsen ter wereld waar u de actieve spreiding van de continenten boven zeeniveau kunt zien!
Bovendien bevindt zich direct onder IJsland een zogenaamde ‘mantelpluim’ die extra grote hoeveelheden magma naar het oppervlak brengt. De combinatie van continentale spreiding en mantelpluim levert een veelvoud van geologische verschijnselen op en maakt dit tot een van de meest vulkanisch actieve regio’s ter wereld. Gemiddeld barst er op IJsland eens in de 3 jaar een vulkaan uit en er worden dagelijks (kleine) aardbevingen gemeten: kijk maar eens op deze link!

Tijdens de IJslandreizen van MoveOut wordt uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van het landschap en de soms bizarre natuurverschijnselen die dit oplevert. U komt niet alleen vulkanen tegen, maar ook gletsjers, watervallen, woestijnen, klifkusten en zwarte stranden. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis en cultuur van de IJslanders, die al sinds de vikingtijd de grillen van dit bijzondere eiland trotseren.

De 'IJsland four seasons tour' is een individuele autoreis, waarbij u zelf de door MoveOut verkende route volgt (zie kaartje). In zeven dagen ziet u de hoogtepunten van de zuidkust, inclusief de beroemde Golden Circle en de hoofdstad Reykjavík. U overnacht hierbij in hotels. Onderweg zijn er vele mogelijkheden tot het maken van een kortere of langere wandeling.
De reis is het gehele jaar door te boeken, dus ook buiten de drukke zomermaanden, en is daarom ideaal voor een eerste kennismaking of voor wie IJsland eens in winterse sferen wil meemaken. Houdt u er wel rekening mee dat in de wintermaanden de dagen flink korter zijn dan in Nederland!

Pagina´s: 1 2 Volgende »