Leren karteren

Geplooide gesteenten op de kaart zetten
Vanaf 4 dagen in België (Ardennen)
Iedereen weet wat geplooide gesteentelagen zijn. Maar kun je de gesteentelagen ook nog volgen als er veel begroeiing is? Misschien is de plooi wel kilometers groot en lang. Leer geologische kaarten goed af te lezen en maak zelf een geologische kaart van gebied in de Ardennen.

Wat en waar
Rond Aywaille en Comblain-Au-Pont in de Belgische Ardennen kunt u 4 à 5 dagen een workshop volgen over het maken en aflezen van geologische kaarten. Daarbij kan gekozen worden om dat te doen met behulp van moderne navigatie apparatuur zoals GPS.

U zult geologische kaarten leren lezen in het veld door er zelf een te maken van een gebied van enkele vierkante kilometers. U leert gesteentelagen te beschrijven en daarna opnieuw te herkennen op andere locaties. Op die manier kunt gesteentenlagen door het hele gebied te vervolgen. Uiteindelijk is het mogelijk een voorstelling van de ruimtelijke structuur te maken van de ondergrond in het hele gebied.

Na afloop van ieder veldbezoek worden de veldgegevens verwerkt. Naar verloop van tijd ontstaat stap voor stap een geologische kaart van het gebied. Als u dat wenst is deze workshop te voorzien van goede accomodatie en voldoende vrije tijd. Standaard (voor studenten bijvoorbeeld) wordt overnacht in een jeugdherberg. Het is ook mogelijk deze workshop te combineren met diverse andere activiteiten zoals een bezoek aan grotten of sportieve activiteiten als rotsklimmen of kanoën.