Vulkaaneifel

Land van de maren en vulkanen
Vijf of meer dagen in Duitsland

De Eifel is het meest nabij gelegen gebied, waar vulkanisme bestudeerd kan worden. De vulkaaneifel heeft meer dan 350 oude vulkanen die de vurige en spannende ontstaansgeschiedenis van het gebied vertellen. Dit gebied is de typelocaliteit van de zogenaamde maren. Dit zijn ronde met water gevulde vulkaankraters.

Wat en waar
Het landschap van de Eifel wordt gekenmerkt door maren en vulkanen. Op een strook van ca. 30 km breed en ca. 50 km lang komen meer dan 350 eruptiecentra voor. Sommige van deze eruptiecentra zijn herkenbaar als meertjes of kegelvormig heuvels. Tegenwoordig zijn er geen actieve vulkanen meer in de Eifel. Dit was niet altijd zo. Het merendeel van deze vulkanische fenomenen is ongeveer 1 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden ontstaan. Een aantal oudere eruptiecentra zijn gevormd tijdens een vroegere vulkanische fase zo'n 45-35 miljoen jaar gelden. Er komt tegenwoordig dan geen magma meer omhoog, wel komt er op verscheidende plaatsen warm en koolzuurhoudend water omhoog. Het vulkanisme in de Eifel is onstaan, doordat de aardkorst onder de Eifel beduidend dunner is dan op andere plekken onder de continenten. Het is daarom niet uitgesloten, dat de Eifel weer eens vulkanisch actief wordt. Sinds 2004 behoort de Vulkaan-Eifel tot het UNESCO netwerk van Global Geoparks. Het aanbod van GEO-attracties is dan ook groot, daarom heeft Moveout voor u alleen de meest fascinerenede punten geselecteerd.

Tijdens deze reis zult u verblijven in twee verschillende hotels op prachtige locaties. U kunt deelnemen aan deze excursie met eigen vervoer of een huurauto. U kunt gemakkelijk door MoveOut een huurauto laten regelen. Eventueel kan MoveOut u helpen met de aanschaf van uw treinticket(s) naar het excursiegebied. De dagen bestaan uit museumbezoeken, rondleidingen door ervaren gidsen en wandelen. In het programma is ruimte open gelaten om eventueel zelf nog wat rond te kijken.

Pagina´s: 1 2 Volgende »